Shoppa på nätet – Do’s and don’ts

Något som har blivit otroligt stort och vanligt på bara de senaste åren är att internetshoppa. De allra flesta butiker idag har en webbshop där du kan beställa direkt på nätet och få det hemskickat. Vissa butiker bygger till och med hela sin verksamhet på nätet och har sin webbshop som enda ställe att handla på. Många butiker brukar alltid erbjuda fri frakt eller över en viss summa, vilket gör det billigare än om du faktiskt tog bilen och åkte iväg för att handla. Är det ingen beställningsvara du köpt så brukar ofta produkten landa i brevlådan eller hos ett ombud efter bara några dagar.

Förutom att det är otroligt smidigt att kunna sitta hemma framför datorn eller mobilen och klicka hem nya varor så kan man göra riktiga fynd också. Om du ansluter dig till företagens nyhetsbrev så är det enkelt att hålla koll på när nya erbjudanden eller rabatter dyker upp.  Ett smart tips är att ha en liten lista med saker du har tänkt köpa men som det inte är bråttom med och när en rabatt dyker upp är det bara att slå till. Genom detta sätt kan man vara snabbt med att ta del av erbjudanden utan att behöva åka iväg just den dag som rabatten gäller.

Det mesta går att köpa på nätet

Idag kan man köpa den mesta på nätet från en webbshop, från kläder, skor och smink till större produkter som möbler, maskiner eller till och med klicka hem en matkasse. Det är också en stor blandning mellan stora varumärken och kedjor som både är nya webbaserade företag och kända kedjor, till mindre egenföretagare som har en egen liten webbutik. I takt med att tekniken förbättras så är det allt enklare för även småföretagare att skaffa sig en webbshop med ett säkert betalningssystem.

Internetauktioner

Att handla på Tradera eller Ebay är också otroligt stort. Här lägger du istället ett bud på en vara du är intresserad av, följer den och kanske uppdaterar ditt bud och slutligen återstår det att se om du vann auktionen. Här kan man göra riktiga fynd om man har tur och du kan även själv sälja saker och tjäna en slant. Kanske har man en hög barnkläder som bara ligger och skräpar men som ändå är i bra skick? Lägg ut på Tradera och någon får användning för det samtidigt som du får tillbaka pengar och kan uppdatera barnens garderob.

Var försiktig när du handlar på nätet

När man handlar på nätet gäller det också att vara försiktig. Tänk efter innan du handlar på mindre webbutiker och kan du välja e-faktura, till exempel Klarna faktura, så är det ett bra sätt då du slipper lämna ut dina kortuppgifter. Ett bra sätt för att se om en sida är säker är att titta om det finns ett grönt litet lås längst till vänster i sökfältet, det betyder att sidan är en https domän. Swedbank.se och svenska spel är exempel på stora sidor som använder sig av https, vilket betyder att informationen mellan dig och sajten är konfidentiell. Ingen annan än du eller sajten ser vad du gör.