DIY – Do-it-yourself – Små saker som gör stor skillnad

DIY eller gör-det-själv på svenska har blivit väldigt populärt på senare tid. Det hela går ut på att man helt enkelt gör något själv istället för att köpa. Väljer man dessutom att köpa begagnat, på auktion eller tar något man redan har så sparar man på miljön genom att återvinna. DIY kan vara allt ifrån att binda en egen krans till att bygga om en möbel. På detta sätt får man en egen unik sak som ingen annan har, plus att man har haft roligt på vägen om man gillar att pyssla eller på annat sätt vara händig.

Vi lever idag i ett samhälle som går ut på att vi köper och konsumerar, vilket i det långa loppet inte är bra för miljön då vi köper och slänger allt för mycket. Genom att återanvända gamla saker, bygga om och skapa egna unika saker så är vi också snällare mot vår miljö. Sen att vi har roligt på vägen är bara ett plus såklart

DIY tips

Slår man en googling på DIY får man upp mängder av tips på både svenska och engelska. Det kan dock bli svårt att få fram bra och vettiga tips bland allt som finns där ute. Några tips är att bland annat söka på Pinterest. Här är det mesta på engelska, men då Pinterest är bildbaserat så är många av tipsen baserat på att varje steg beskrivs i bilder. Dessa tips kan du sedan spara ner till dina egna anslagstavlor om du har ett eget konto. Ett annat tips är att följa olika bloggare som har riktat in sig på just DIY, då kan du välja någon som har en stil du gillar och sedan aktivt följa denna.

Elle decoration har en sida för just gör det själv tips. Här har du allt samlat på samma ställe, mängder av tips från deras egna inrednings- och DIY-bloggare. Här kan du få tips på hur du slår in paket, gör stilrena dekorationer, binder julkransar eller hur du gör en snygg dukning inför middagen.

Tv-programmet Äntligen hemma

Ett program som är kända för do-it-yourself tips är tv-programmet Äntligen hemma som har sänts på kanal 4 ända sedan 1997. Äntligen hemma är ett bygg och inredningsprogram som har fokus på att motivera människor till att själva fixa i hemmet, både vad gäller rustning av hemmet och enkla dekorationstips. Sedan programmet startade har Martin Timell varit programledare och andra medverkande är Elsa Berggren, Hanna Wessman, Karin Mannerstål, Bosse Rappne mfl.

I programmet har Martin Timell stått för större saker som tips av rust i hemmet, ombyggnationer av möbler mm. Elsa Billgren är känd för sin retrostil och ger i programmet många DIY tips över vad du kan göra med enkla medel för att piffa upp i hemmet. Hon brukar även inreda hela rum där du som tittare får en helhet vad gäller stil och design. Karin Mannerstål är också formgivare och ger i programmet tips både vad gäller inredning och saker som du kan göra själv, exempelvis sy egna kuddar eller annan dekoration.