Inredningsstilar – Ditt hem visar vem du är

Precis som med kläder och mycket annat finns det olika stilar. Självklart ska man utgå från sig själv och sin egna unika stil, men genom att dela in i olika stilar så kan det vara lättare att hämta inspiration till sin egen stil. När det kommer till inredning är det precis samma sak, det finns olika stilar som går i mode från år till år. Genom att ha koll på vilken stil man gillar mest kan det vara lättare att hitta affärer eller webbshoppar som har fler av de inredningssaker som man gillar då man många gånger väger över mot en viss stil. Men ett bra tips är att kika på alla stilar för att hitta guldkorn från flera stilar och på så vis skapa sin egna stil.

Självklart finns mängder med olika inredningsstilar, men här nedan listar vi några vanliga stilar och vad som karaktäriserar dessa.

Lantlig inredning

Denna inredningsstil går aldrig ur mode och du känner igen den på mycket vitmålat trä, rustika detaljer, en eller två färger som dominerar i tyger eller andra accessoarer. Kryssmönster och blommor är populära teman i denna stil, likaså naturliga material som trä, smide, bomull, keramik mm.

Skandinavisk inredning

Här har vi en stil som är minimalistisk, ren och enkel. Den känns igen på mycket vitt med svarta färgklickar och kanske en dekorfärg som lättar upp den annars enkla stilen. Här kan vi gärna hitta möbler, dekoration eller annan inredning av skandinaviska designers.

Modern inredning

Denna stil karaktäriseras av kraftiga kontrastfärger och modedesigners, möblerna och inredningen brukar vara mer kul än funktionell. På väggarna hittar man gärna stora affischer och över lag abstrakta former brukar vara ett kännetecken för denna stil.

Retro inredning

Här blir gammalt nytt. En stil som är väldigt populär just nu, där man återanvänder gamla möbler och föremål. Möbler och annan inredning får gärna vara från 50-, 60- eller 70-tal och ses också som en hållbar inredningstrend så länge man köper just gamla inredningsprylar. Det säljs också mycket nyproducerad inredning i gammal stil som man kan köpa i många olika inredningsbutiker. Det har de senaste åren också blivit väldigt populärt med designmöbler eller porslin från just 50- och 60-talet tack vare denna stiltrend.

Hollywood glam

Här vill man ha en känsla av lyx och glam genom en överdos av färger och en blandning av olika inredningsstilar. Är man duktig kan denna stil bli riktigt snygg, men det är också lätt att det bara blir för mycket. Möblerna och annan inredning ska gärna vara gammal och i barock stil. Viktigast när det gäller denna stil är att det ska kännas lyxigt och utstråla rikedom.

Art nouveau inredningsstil

Denna stil är väldigt lik Hollywood glam stilen, men här är det inredning från tidigt 1900-tal som gäller. Här vill man också ha en känsla av lyx, klass, elegans och kvalité. För att toppa stilen vill man gärna ha värdefulla och antika inredningsdetaljer.

Modern organisk inredning

Det viktigaste i denna stil är organiska naturmaterial. Material som sten och trä är vanligt och halm, växter och andra naturinspirerade detaljer används för att förhöja känslan av det organiska. Formerna är mjuka och naturinspirerade istället för kantiga och skarpa.